tiistai 16. huhtikuuta 2013

asiantuntija(?)

Mietittiin koulussa missä me ollaan asiantuntijoita. Asiantuntija. Ööööööö?

Koulutuksen puolesta? Ylioppinut kansanopiston enlannin kielen linjan kautta valokuvaajan ammattitutkinnon pätkästä ja avoimesta yliopistosta kulttuurituottajaopiskelijaksi? Voi apua, tiiä sitten minkälainen asiantuntija tällä koulutustaustalla oikein oon.
Kokemuksen puolesta? Tanssia, pianonsoittoa, kuoroa, bändiä, järjestötoimintaa, valokuvausta, it-hommia, vapaaehtoistyötä, bileiden ja festareiden järkkäilyä, maalausta, matkustelua ja kutomista. (No, listaa vois jatkaa tavallaan loputtomiin riippuen vaatimuksista...)

Edelleen on vähän vaikee kyllä sanoa suuntaan tai toiseen mitään.

Käviskö se, et tiedän tosi monen helsingin bussin päätepysäkin? Tai et keksin monta tapaa viihtyä yöjunassa? Entäs se, et tiedän mihin Suomessa pääsee parhaiten liftaamalla? Tai kuinka maustat soijasuikaleet? Entäs se, et mihin Helsingin baareista ja kahviloista voi viedä oman julisteen/mainoksen? Miten toimii ompelukone? Millä selviät marraskuusta? Kuinka monta askelta on Helsingin kirjastoissa? Mistä Helsingissä löydät ilmaisen vessan keskustasta? Missä baarissa on halvimmat oluet Rovaniemellä? Kuinka monta kilometriä on Sodankylään Helsingistä? Kuinka olla totaalinen virastohirviö? Mitä shokki tarkoittaa? Koko Torey Haydenin tuotanto?

On jotenkin tosi vaikee sanoa joku asia, missä olisin asiantuntija. Tuntuu et aiheita on paljon, mut missään en oikein pistäis itseäni asiantuntijalokeroon. Ehkä se on jotenkin sanana sellainen, et ajattelen heti, et kyseessä täytyis olla joku tietyn alan ammattilainen tai tutkija. Asiantuntija kuulostaa sentään tosi viralliselta.

Tietysti johonkin tällaiseen asiantuntijamäärittelyyn pitäis liittää se, et riippuu myös tosi paljon ns. yleisöstä ja seurasta, et onko sitä sitten asiantuntija vai ei. Huoneessa jossa on pelkästään kitaristeja ja yksi pianisti, on pianisti todennäköisesti sillä hetkellä porukkansa pianonsoittoalan (nyt on muuten järkyttävä yhdyssana!) asiantuntija.

Vastasin kysymykseen sitten "pääkaupunkiseudun elokuvafestivaalit". Tiiä sitten kuinka oikeeseen osui, mut ainakin siinä porukassa uskon et olin alan asiantuntija.

Ois järjettömän siistiä, jos vois oikeesti kutsua itseään oman alansa asiantuntijaks. Sit varmaan pitäis luennollaki tehä niitä koulutehtäviä, eikä pohtia jänniä juttuja blogissaan.

Ei kommentteja: